Selecteer een pagina

Ingrediënten voor 4 personen
500 g asperges
4 plakken gedroogde ham
400 g risottorijst
1 dl droge witte wijn
7,5 dl kippenbouillon
olifolie
boter
4 el geklaarde boter
1 ei
1/2 dl melk
Panko of Japans broodkruim
100 g verse geitenkaas
roquette
verse kervel
50 g gemalen belegen kaas
peper en zout

Bereiding
Schil de asperges en verwijder de houterige voet. Snijd de asperges op ongeveer 8 cm van de punt door.
Kook de aspergepunten 2 minuten in gezouten water en haal dan de pan van het vuur. Laat de asperges in het kookvocht liggen. Door de resterende warmte zullen ze langzaam, maar zeer gelijkmatig garen.
Als ze naar de bodem zakken, zijn ze perfect gaar.
Snijd het onderste gedeelte van de asperges in kleine blokjes.
Verwarm voor de risotto een scheutje olijfolie. Doe er de rijst bij en wentel alle korrels door de olie. Warm door tot de rijst net te warm is om met de hand aan te raken.
Blus met de witte wijn. Laat die volledig verdampen en blus dan met een eerste pollepel hete kippenbouillon. Doe er ook een pollepel van het kookvocht van de asperges bij. Laat telkens weer verdampen voor je nog een deel bouillon toevoegt. De rijst zal langzaam zijn zetmelen vrijgeven tot een beetgaar, maar toch smeuïg geheel.
Na ongeveer 12 minuten is de rijst gaar. Doe er dan de gekookte aspergeblokjes bij en roer om. Paneer intussen de aspergepunten. Haal ze daarvoor eerst door een losgeslagen ei met een scheutje melk en olijfolie en vervolgens door het broodkruim.
Bak deaspergepunten goudgeel in boter.
Werk de risotto af met de verse geitenkaas, de gemalen belegen kaas, een flinke klont boter, een scheutje olijfolie en peper en zout naar smaak.
Doe in een ronde vorm.
Leg de aspergepunten op een mooi gedrapeerde ham die u naast de risotto schikt. Werk de borden af met de roquette en de verse kervel.