Selecteer een pagina

Ingrediënten voor 4 personen
voor de balletjes
800 g varkens- en/of kalfsgehakt
2 el mosterd
2 eieren
1 sjalotje, fi jngehakt
2 el paneermeel
paprikapoeder en chilipoeder
voor de tomatensaus
2 fl inke klonten boter
1 ui, fi jngesnipperd
1 teentje look, geplet
3 el bloem
400 ml gezeefde bouillon
300 g gehakte tomaten uit blik
1 takje verse rozemarijn en oregano
1 takje verse tijm
peper en zout
voor de afwerking
1 scheutje madeira
verse dragon en peterselie - kruiden naar believen.

Bereiding
• De gehaktballetjes
Meng mosterd, ei, de fi jngesnipperde sjalot, paneermeel, het paprika- en chilipoeder onder het gehakt en meng met de handen goed door elkaar. Draai balletjes van het gehakt. Bak de balletjes mooi bruin in een pan met wat boter.
• De tomatensaus
Laat een fl inke klont boter smelten in een kookpot. Stoof er de gesnipperde ui in aan en voeg dan nog een extra klont boter toe om de roux te maken. Doe beetje bij beetje bloem bij de boter en blijf goed roeren tot je een roux hebt. Laat de roux even drogen op het vuur. Giet beetje bij beetje de bouillon bij de roux en blijf goed roeren tot de saus mooi glad is. Voeg de gehakte tomaten toe, samen met een takje rozemarijn en tijm, wat oregano en peper. Laat de saus een tiental minuutjes sudderen.
• Werk af
Haal de rozemarijn en de tijm uit de saus. Kruid de saus verder af met paprikapoeder, cayennepoeder en sweet chilipoeder. Leg de gehaktballetjes in de saus. Voeg er een fl inke scheut Madeira en de fi jngehakte verse kruiden aan toe. Laat nog even goed doorwarmen.