Selecteer een pagina

Ingrediënten voor 4 personen
Beslag voor de kaaskroketten
200 g boter
400 g belegen Beemster
200 g bloem
6 eieren
1 l melk
1 dl room
een scheut olijfolie
nootmuskaat
peper
zout
Het paneren
200 g paneermeel
enkele eetlepels bloem
4 eieren
De afwerking
1 bakje tuinkers
1 citroen

Bereiding
Zet een ketel op een matig vuur.
Weeg de boter en de bloem zorgvuldig. Snijd de boter in blokjes en laat ze smelten in de ketel.
Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Roer met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen, tot je de geur van gebakken koekjes ruikt.
Voeg de melk toe aan de roux en roer continu met de garde tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus. Zet het vuur uit.
Roer vanaf nu met een houten lepel. Strooi de gemalen Beemster in de pot en laat de kaas al roerend smelten in de warme bechamelsaus.
Scheid in twee potjes de dooiers en de eiwitten van 6 eieren. We gebruiken enkel de dooiers, die voor een extra goede binding zorgen en het krokettenbeslag ook gladder maken.
Voeg de room toe aan het kommetje met eigelen en klop de dooiers los.
Voeg het mengsel van room en eigeel toe aan het kaasmengsel en roer tot je een smeuïg mengsel krijgt.
Proef en kruid de basis voor de kaaskroketten met een beetje zout en peper. Voeg (naar smaak) ook wat versgeraspte nootmuskaat toe. Roer een laatste keer.
Neem een ruime rechthoekige ovenschaal en wrijf de binnenkant in met een scheut olijfolie. Zo haal je het afgekoelde krokettenbeslag achteraf makkelijk uit de vorm.
Stort de dikke saus in de vorm en strijk de bovenzijde glad. Snijd een vel bakpapier ter grootte van de ovenschaal (of ietsje groter) en leg het bovenop het beslag. Strijk met je handen over het papier, zodat er geen lucht onder zit. Nu zal er geen droog korstje gevormd worden tijdens het afkoelen.
Zet de schaal in de koelkast en laat het beslag voor de kroketten gedurende enkele uren volledig afkoelen en opstijven.