Selecteer een pagina

Ingrediënten voor 4 personen
10 stronkjes witloof, klassiek gegaard en uitgelekt (kookvocht bewaren)
50 g boter
1 rol bladerdeeg (kant en klaar)
gedroogde peulvruchten of bakknikkers
2 uien, fijngesneden
1 knoflookteentje, uit de knijper
150 g ham (bv. Breydelham), fijngesneden
1 eetlepel instant roux
6 eieren
3 dl room
peper, zout en nootmuskaat
250 g gemalen kaas + 100 g extra

Bereiding
1. Vet een springvorm in met boter en bekleed met het bladerdeeg. Prik er met een vork gaatjes in en leg een vel bakpapier op de bodem. Vul de vorm met gedroogde peulvruchten (of bakknikkers) en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C.
2. Smelt de rest van de boter in een pan en bak er uien en knofl ook zachtjes in aan.
3. Snij 4 stronkjes witloof in stukken en doe ze samen met de reepjes ham bij de uien.
4. Breng 3 dl kooknat van het witloof aan de kook en bind met instant roux. Klop de eieren los in de room en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Roer door het witloofnat en giet de saus bij het witloof-hammengsel. Spatel er de gemalen kaas door.
5. Verwijder de peulvruchten en het bakpapier en vul de vorm tot op de helft met dit mengsel.
Leg er de resterende stronkjes witloof op en strooi er de gemalen kaas over.
6. Bak de taart 40 minuten in een oven van 180°C.
7. Verwijder de springvorm en laat afkoelen op een rooster.
8. Serveer warm als voor- of lunchgerecht.
Een fris aangemaakte groene salade smaakt er lekker bij.••