Selecteer een pagina

Ingrediënten voor 4 personen
Voor de zuurkool zelf
2 grote uien in halve ringen
2 teentjes knoflook fijngehakt
3 eetlepels ganzenvet of reuzel
1 theelepel kummelzaadjes
1 theelepel korianderzaadjes
5 takjes tijm
3 laurierblaadjes
10 jeneverbessen, gekneusd
een fles droge witte wijn type Riesling uit de Elzas
1½ kg klaargekookte zuurkool
1½ kg vastkokende aardappelen
Scherpe mosterd
Het vlees
In de Elzas beweert men dat een echte “choucroute” zeker 7 soorten vlees moet bevatten. Wij doen het meestal met wat
minder maar in alle geval rekenen op ongeveer 250 tot 400 g per persoon.
Vaak doen zij er ook een stuk bloedworst bij wat bij ons veel minder gebruikelijk is.
rookworst
Frankfurter worstjes
Parijse of Lyonese worst in plakken van een cm.
gerookt spek, in dikke plakken van een cm
casselerrib, in plakken van 2 cm
een hammetje of een dikke plak gekookte ham

Bereiding
Laat de uien en knoflook in een grote pan in het ganzenvet of de reuzel heel zachtjes bakken tot ze glazig worden.
Voeg de kruiden toe en blus met de fles witte wijn.
Leg de klaargekookte zuurkool op het mengsel.
Roer alles en laat vervolgens nog eens 10 minuten stoven tot het vocht quasi opgeslorpt is.
Leg er de plakken worst en de hele Frankfurters bij, samen met het hammetje, het spek en de casselerrib laat nog een kwartiertje meewarmen op de zuurkool.
Leg de zuurkool op een grote schaal en schik er het vlees bij.
Serveer met een grote pot mosterd.
Tip
Zuurkool wordt in de Elzas als een gerecht zonder koolhydraten gegeten omwille van de vertering. Het verteert namelijk beter zonder aardappelen.
Indien toch voor aardappelen gekozen wordt gaat men voor enkel vastkokende gekookte aardappelen of een schep lichte aardappelpuree waarin men geen melk gebruikt voor het mengen maar wel witte wijn